Plastic recycling in de klas: een mini circulaire economie

Plastic afval is overal. Vraag een willekeurig persoon, jong of oud, naar een plek waar veel afval zichtbaar is, en ze zullen een antwoord paraat hebben: op straat, langs de weg, in een park, enzovoort. Een plek die ik zou noemen is het festivalterrein, waar ik in de zomermaanden vaak te vinden ben. Ik verbaas me er meestal over hoe vol die aan het eind van de dag of het weekend ligt met (plastic) afval, van tentjes tot drinkbekers. En wat gebeurt er met al dat afval? Better Future Factory, een club duurzame industrieel ontwerpers, ontwikkelde in 2012 al een installatie die een bescheiden oplossing biedt voor het probleem. Maar hoe zorg je ervoor dat deze installatie het bewustzijn bij kinderen over afvalproblematiek, recycling en de circulaire economie vergroot?

De designers van Better Future Factory werden ook geprikkeld door het plastic afval vraagstuk op festivalterreinen. Daarom ontwikkelden zij een installatie waarmee plastic afval op locatie en met de hand kan worden omgezet in een nieuw 3D geprint product. En dat binnen enkele minuten. In 2012 presenteerden zij de installatie op Lowlands. De installatie sprak zo sterk tot de verbeelding dat de festivalgangers met stapels bekers naar de installatie kwamen om een eigen 3D geprinte ring te maken. De feestgangers stonden er vaak met open mond naar te kijken.

Perpetual Plastic Project

In de golf van aandacht die hierna volgde in de media, ontstond het Perpetual Plastic Project. Doel van het project is om een breed publiek bewust te maken van de impact van plastic afval en te informeren over de mogelijkheden van het materiaal. Al snel bleek de installatie populair onder kinderen. Zo zag mede-oprichter Laura Klauss van Better Future Factory tijdens een meerdaags evenement een jongetje vier dagen op rij terugkeren bij de installatie. Elke dag nam hij andere mensen mee aan wie hij de installatie wilde laten zien: vader, moeder, oma, tante, zusje en vriendje.

Er kwam steeds meer vraag vanuit scholen naar de installatie. Zij wilden de installatie ook wel op school hebben. Maar dit bracht niet alleen logistieke uitdagingen met zich mee, Better Future Factory wilde meer. Want hoe zorg je ervoor dat de kinderen zich echt bewust worden van het afvalprobleem? En lukt het zelfs om een gedragsverandering te realiseren bij de kinderen? Daar komen wij vanuit DST jongerencommunicatie om de hoek kijken. In nauwe samenwerking met Better Future Factory willen we ervoor zorgen dat de installatie bij zoveel mogelijk scholen in Nederland terechtkomt. Zodat zoveel mogelijk jongeren in Nederland bewust worden van de impact van afval en de mogelijkheden van recycling.

Lesmateriaal

Hoe we dit doen? Momenteel zijn we druk bezig met het ontwikkelen van een serie lessen over dit thema voor basis- en middelbare scholen. Hoogtepunt van de lessenreeks vormt natuurlijk het bezoek van een gastdocent aan de klas met de installatie. Zodat kinderen zelf kunnen ervaren en beleven wat de mogelijkheden zijn van het recyclen van plastic. Plastic dat zij voor eerdere lessen zelf hebben verzameld in en om hun huis. Zo leren ze welke typen plastic er bestaan en dat niet elk soort plastic geschikt is voor recycling. Met deze lessenserie wordt hun schoolklas een soort mini circulaire economie.

Het lesmateriaal is op dit moment volop in ontwikkeling. Geregeld word ik gek aangekeken door mijn collega’s omdat ik hardop zit te lachen om een leuke vraag die de tekstschrijver heeft bedacht voor een quiz. Ik kan niet wachten tot het af is en we het kunnen testen in een aantal Rotterdamse klassen. Want ook ik leer elke keer weer iets nieuws. Soms wordt ook mijn geweten op de proef gesteld. Want zeg nou eerlijk: als er bij die ballonnenwedstrijd voor de opening van het nieuwe winkelcentrum mooie prijzen zijn te winnen, zou je dan meedoen of afhaken aangezien het een belasting is voor het milieu…?

Meer weten over het Perpetual Plastic Project? Kijk op www.perpetualplasticproject.com

Annika Braakhuis, projectcoördinator jongerencommunicatie.

Vragen?

Wij staan altijd klaar om uw vragen te beantwoorden.