Op school de Nederlandse afvalstroom te lijf

Duurzaamheid is een belangrijk thema in het onderwijs. En nieuwe technologieën ook. Een combinatie van die twee, mét de juiste aansluiting op het onderwijsprogramma, biedt prachtige kansen. Kansen om jongeren te bereiken, te prikkelen en te laten nadenken over hún toekomst. Dat is wat Better Future Factory wil bereiken met pilotlessen in het Rotterdamse onderwijs. Daarin leren leerlingen aan de hand van recyclemachines/3D-printers ter plekke hoe plastic afval ook een grondstof kan zijn.

Better Future Factory combineert al jaren voorlichting over duurzaamheid en 3D-printtechnologie. Op festivals zijn de recyclemachines een grote hit, en maken ze ter plekke gebruiksvoorwerpen van weggegooide plastic bekers. Een variant op deze machines is straks de kern van het lesprogramma.

Grote thema’s

In het onderwijs spelen grote thema’s zoals circulaire economie, duurzaamheid en innovatie een steeds grotere rol. De vraag naar leuke, leerzame, verrassende en interactieve lessen over zwerfafval groeit. Die zijn echter niet voldoende beschikbaar. Dat is jammer, want het bereik van dit soort belangrijke onderwerpen kán en móet beter. Volgens docenten zijn struikelblokken nu vooral de ontbrekende aansluiting op het lesprogramma van scholen. Of weinig aansprekend en inspirerend materiaal.

Better Future Factory

Afval in de haven van Rotterdam (Port of Rotterdam) – Better future factory

Pilot

De pilot-lessen die Better Future Factory in de regio Rotterdam gaat organiseren, moeten deze struikelpunten verhelpen. Ze worden in het schooljaar 2017-2018 ontwikkeld. Daarbij leiden interactieve recyclemachines de kinderen als een gids door de lessen, zodat ze al doende leren. En Rotterdams plastic afval een bron wordt voor een door leerlingen in de klas gemaakt nieuw object, dat ook buiten die klas de boodschap van recycling verder uitdraagt.

Landelijk

De bedoeling is om de Rotterdamse pilot uit te bouwen naar een landelijk programma. Want nú is de tijd om bewustwording over recycling structureel onderdeel te maken van het Nederlandse onderwijsprogramma. Op een manier die bij dat onderwerp past. DST ondersteunt Better Future Factory in zowel de pilot als de latere landelijke uitrol met de ontwikkeling van het lesmateriaal. Ga voor meer informatie naar: http://www.betterfuturefactory.com/.

Vragen?

Wij staan altijd klaar om uw vragen te beantwoorden.