De arbeidsmarkt wordt op lange termijn steeds krapper, en iedereen mikt vooral op jongeren. Hoe presenteer je je branche, organisatie of banenaanbod aansprekend voor het voortgezet onderwijs of mbo? Hoe kom je überhaupt in contact met een doelgroep die met traditionele media nauwelijks te bereiken is? Vanuit die vragen benaderde het O&O fonds van de energiesector DST, dat een wervingscampagne voor vo-scholieren ontwikkelde onder de naam WATT?. In de vijftien jaar dat de campagne liep, bleek het onderwijs het meest effectieve kanaal om jongeren te bereiken.
Samenwerking
De WATT?-campagne voor de energiesector laat zien hoe effectief een arbeidsmarktcampagne voor een branche kan zijn. Trefwoord: samenwerking. Tussen de O&O fondsen (opdrachtgevers van de campagne) en de aangesloten bedrijven. Tussen bedrijven en onderwijsinstellingen. Tussen bedrijven en docenten. En natuurlijk tussen opdrachtgevers en bureau.
Van strategie naar opstarten
WATT? begon met een strategisch vertrekpunt voor de campagne. In samenwerking met bedrijven en het onderwijs werd de basis gelegd voor wat wenselijk, effectief en mogelijk was. Daarop startte de campagne met het vmbo, een jaar later uitgebreid naar havo en vwo. Weer later kwam door het mbo bij.
Bouwstenen voor de campagne
Bouwstenen binnen de WATT?-campagne waren onder meer de onderwijsbeurzen, lesprojecten, de excursieservice naar bedrijven, gastlessen techniek, aanwezigheid op conferenties van (techniek)docenten, mailings naar het onderwijs, een krachtige website en vooral veel onderwijsmateriaal. Want door docenten en decanen optimaal te faciliteren, bereikte WATT? jaarlijks meer dan 45.000 scholieren. ‘Gewoon’ in hun klas. En op beurzen bereikte WATT? die andere belangrijke beslissers, de ouders.
Resultaat
In 15 jaar tijd maakten bijna 800.000 scholieren kennis met de energiesector. In de les, tijdens gastlessen, op beurzen of op bedrijfsbezoek. Onafhankelijk effectiviteitsonderzoek toonde aan dat de bekendheid van de sector bij onderwijsgevend personeel bijna vertienvoudigde in deze periode. Van hen gebruikten 1700 docenten en decanen regelmatig het les- en voorlichtingsmateriaal: een pool ‘ambassadeurs’ om trots op te zijn.
45.000
scholieren per jaar bereikt
Vragen over dit project?
Wij staan altijd klaar om je vragen te beantwoorden.
Wil je meekijken met de experts in experience communicatie? Meld je aan voor onze nieuwsbrief. We bieden je nieuws, inspiratie en trends waar je wat aan hébt.